Hvad er radon?

Radon er måske et grundstof de fleste kender fra det periodiske system. Radon er en ædelgas, hvorfor den bliver betegnet som en radioaktiv gasart. Det betyder at det er en gasart der kan være skadeligt for os mennesker. Det er en gasart som vi alligevel har i alle husstande. Det er dog ikke noget du vil kunne se eller lugte, hvorfor det kan være svært at tyde om du har radon i husstanden. Radon er en radioaktiv gasart, der kan medføre kræft, hvorfor det er vigtigt at sikre at husstanden har et lavt radonniveau. I Danmark er der særlige områder, der er ramt af Radon. Specielt på Bornholm og Ringsted er der generelt et højt radon niveau. 

Hvordan kommer radon ind i dit hjem?

Radon kommer typisk ind i husstanden fra undergrunden. Her vil det oftest være normalt at man har et højere radon niveau i kælderen end på de øvre etager. Radon kan komme ind gennem sprækker og huller i husstanden. Det er først husstande der er blevet bygget fra 1998 som er blevet radonsikret. Har du derfor en husstand der er fra før 1998, bør du holde løbende øje med dit radon-niveau i huset.

Når radon først er kommet ind i husstanden kan det indåndes. Det betyder, at du kan få radioaktiv gasarter direkte ned i lungerne. Det er på ingen måder godt for dit helbred, hvorfor du skal sørge for at holde radon niveauet nede eller helt ude af din bolig. 

Få hjælp til måling af radon i din bolig

Er du i tvivl om du har for højt et radon niveau i din bolig? Så kan du med fordel opsøge en professionel fagmand, der vil kunne tage en måling af dit radon niveau i husstanden. Hvis det viser sig at være for højt, kan du få hjælp til, hvordan du kan komme af med dit radon i huset. Få hjælp til måling af radon hos https://www.radonhuset.dk/.