advertorial

Har du nogensinde overvejet, hvordan et misbrug starter? Hvis ja, så vil vi i korte træk forklare, hvordan et misbrug starter med afhængighed. Et misbrug foregår sjældent på samme måde for alle personer. Der er dog lavet en masse undersøgelser, der viser at misbrug har en fast effekt hos de fleste.

Hvis du vil vide mere om, hvad det vil sige at være afhængig og udvikle et misbrug, så læs med her.

Misbrugscenter

Psykisk

Afhængighed har typisk både en psykisk og psykisk dimension. Den psykiske er når personen oplever en glædesfølelse ved for eksempel at indtage et rusmiddel. De kan ligeledes blive triste og deprimerede uden. Den psykiske trang kan i mange tilfælde være så stærk, at den afhængige ikke kan fokusere på andet, før de har indtaget dette.

Det samme gælder for folk der er afhængige af for eksempel sex, arbejde eller at spille om penge. 

Fysisk

Den fysiske dimension af afhængighed opstår, da personen udvikler en trang eller abstinenser, hvis de ikke får plejet deres afhængighed, eller får for lidt af det. I nogle tilfælde kan abstinenser være livsfarlige, da de kan forsage krampe hos personen. 

Hvorfor bliver man afhængig?

Der er ikke et konkret svar på, hvorfor folk bliver afhængige, da vi alle er forskellige. Dog er det bevist at størstedelen af dem, der udvikler et misbrug, kommer fra et hjem præget af misbrug på den ene eller anden måde. Det er dog ikke altid tilfældet, da nogle bryder ud af deres families mønster, og omvendt, kan folk uden en baggrund med misbrug, også sagtens udvikle et misbrug. 

Den afhængige kan også udvikle nogle specielle karaktertræk som for eksempel benægtelse, skyldfølelse, løgne og en masse andet. Dette kan dog ses i sammenhæng med, at de ser det som en god ting at indtage stoffet, hvorimod omverdenen prøver at få dem til at stoppe. 

Du kan som misbruger altid søge hjælp ved et behandlingscenter.